Ááá…A jó öreg csirkemell.Minden sportoló,testépítő,egészségesen élő vagy éppen diétázó emberke fő tápláléka.Teljesen jogosan.Nagyszerű tápanyag forrás,laktató,fehérjetartalma magas,zsírszegény,sokoldalú,ár érték arányban verhetetlen és egyszerűen kezelhető.Csupa csupa jóság.Akinek kicsit is komolyak a szándékai és nem vega az megbarátkozik vele mert elég gyakran fellelhető étrendekben.


Viszont van egy kis bibi. A csirkemell unalmas is.Hosszútávon főleg.Ha az ember nem rendelkezik kreatív beállítottsággal akkor pedig egy az egyben kínszenvedés lesz a csirkemelles sztori gyakori felbukkanása. 
 
Elég gyakran kapom meg a kérdést,hogy mit lehet kezdeni a csirkemellel hogy elviselhetőbb legyen.Mivel lehet variálni,hogy lehet elkészíteni hogy ne legyen már már hányingere az embernek mikor századjára ül le csirkemellet enni. Nyugi,mindenre van megoldás. És tudom,igen tudom,ha igazán hardkór és kemény vagy nem rinyálsz és megeszed.De nem mindenki kemény,és nem is mindenki akar az lenni (Mellesleg boccs már Mr. Faszagyerek hogy jóízűen szeretnék enni). Legalább értékeljük hogy néhányan megpróbálnak odafigyelni a kajára ami alapból elég nagy sokk eleinte, az evés örömét hagyjuk meg nekik elsőre ha már úgyis annyi minden finomságot ki kellett szedni az étrendből.
 
Mindezek fényében gondoltam készítek egy több részes csirkemell túrát amibe megmutatom én hogy készítem a csirkét hogy ne legyen unalmas hosszútávon és viszonylag ehető is legyen.Már egy csirkefarmot felfaltam az utóbbi években szóval igyekszek kreatív lenni mert sokszor a hátam közepére se kívánom már az egészet.
 
Még mielőtt valakinek felcsillan a szeme hogy most valamilyen gurmand lazacba csavart édes savanyú pudingos narancsos reszelt almás csirkerecepteket fogok mutatni gyorsba lelövöm a poént.Semmi ilyesmiről nem lesz szó.Olyan dolgokat mutatok be:
1.Amiből gyorsan és sokat tudsz készíteni (remélem nem csak én vagyok lusta ilyen téren)
2.Ami minimális főzési tudást igényel (mert ugye nem mindenki születik konyhatündérnek)
3.Ami finom is és könnyen variálható (Tény,nem 5 csillagos éttermekbe lesz felszolgálva de a hétköznapokhoz képest meglepően jó lehet)
 
További rizsa nélkül,következik az első állomás,személyes kedvencemmel
 

Paradicsomos csirke

 
Frappáns és sokat sejttető megnevezés.Főmotívumok: Csirkemell,paradicsomlé. Ez a szószos emberkéknek fog kedvezni akik folyamatosan arra panaszkodnak hogy a csirkemell túl száraz az ő ízlésüknek.Nem sok extra de még mindig inkább ezt választanám uncle bens és társai valamint az insta szószporok helyett.

Első lépés,készítsd elő a terepet:

1,2kiló csirkemell,edénybe kicsi olaj,kés,vágódeszka (figyeld milyen ügyes voltam a köret már ezen a ponton kész volt)

Szemléltetésképp a digitális órával pózoltattam a főbb mozzanatokat hogy lássuk mennyire sok időbe is telik elkészíteni 3 napi kaját(enyém méretűt persze).12:42.Akkor kezdjük el felkockázni a csirkemellet. Csiribú csiribá…

12:51. 9 percnyi faricsgálás után sütésre készen a projekt. Nagy hőfokon lehet kezdeni piritani a csirkét közbe pedig néha illik megkavarni.


Ezalatt felsorakoztatjuk a maradék hozzávalókat.

Paradicsomlé és fűszerezés,ízesítés mindenkinek saját ízlése szerint( itt látható darált paprika,bors,só,fokhagyma por és némi egzotikus fűszerkeverék)

Ha már majdnem lefőtt a víz a mellről ráöntünk tetszés szerint paradicsomlevet és érzésre megízesítjük.


Innentől közepes lángon hagyjuk még egy darabig lefedve.Közbe lehet kóstolgatni,ha már elég puha a csirke le is lehet szedni,nem érdemes túlfőzni se mert szétmegy a cuccos.

És kész is. Gondolnátok eltelt egy röpke évszázad de valójában még csak 13:16 az idő.Alig 25 percbe fájt a sütögetés.Ennyi idő alatt mellette bőven el lehet készíteni nyugodt tempóban a köretet és a salátát is szintén 3 napra ha kell.


Mellé pedig ki-ki mit szeret.Itt épp durummal keverve,hozzá pedig egy kis ubi.Jó étvágyat!


Ennyit elsőre,ha elfogyott a több napi adag jön a következő rész ahol egy másik módszert veszünk szemügyre 🙂