Szteroidok. Koksz. Cucc. Szuri. Nevezzük bárhogy a dolgot,mindenhol felháborodás, ködösítés és balhé övezi. Ne menjünk most bele erkölcsi vagy etikai vitákba és ne is foglalkozzunk a miértekkel és hogyanokkal. A szteroidok hajmeresztő fiziológiai hatással rendelkeznek,ez tény. De mi a helyzet a mentális oldalával? Mennyit számít,ha azt gondoljuk,hogy rajta vagyunk a cuccon? Amint a kísérletek bizonyítják,sokat. Nagyon is sokat. Erről fog szólni a mai bejegyzés.

white-background--doctor--vaccines--syringe_3191808

A szteroidokkal az a szitu,hogy ugye mikor valaki szerencsét próbál velük azt várja,hogy azonnal meglegyen a hatása. Teljesen meg vannak győződve,hogy óriási változást fog ez eszközölni az edzésükre és a testükre nézve. Ezek az elvárások nagyon kritikusak,ugyanis legalább akkora hatásuk van a használóra mint maguknak a szteroidoknak.

Két régebbi kutatást fogok itt nektek összefoglalni amiből kiderül mi is történik,ha valakikkel elhitetik,hogy teljesítményfokozót használnak.

Az első kutatásban (Ariel et. al. 1972) 15 edzésmúlttal rendelkező férfi alany vett részt akik már addigra relatíve erősnek számítottak. 7 héten át teljes erőbedobással kellett edzeniük azzal a tudattal,hogy a legeredményesebbek jutalom gyanánt ingyenes,legális szteroidokat kaphatnak a kísérlet hátralevő részére.

Átlagosan együttesen 11 kilóval növelték a fekvenyomásukat,guggolásukat és vállból nyomásukat ezalatt az idő alatt. Ezután 6 alanyt kiválasztottak a többi közül a kísérlet folytatásához. Ezeknek az alanyoknak azt mondták napi 10mg Dianabolt kapnak az elkövetkezendő 4 hétben,valójában azonban placebo tablettákat adtak nekik a kutatók. Folytatták is az edzéseket abban a tudatban,hogy olyat kapnak,amitől gyorsabban fognak fejlődni.

Nos,gondolnánk ez nem sok kihatással volt a végeredményre,nemde? Max egy pici ereje lehetett a placebo-nak.

Téves gondolat.

4 hét után a résztvevők átlagosan 45 kilóval növelték az összetettjüket! Ismétlem 45 kiló! 4 hét alatt! Ez 4x annyi mint az első fázisban 7 hét alatt elért 11 kiló. Mindössze csak azért,mert AZT HITTÉK cuccolnak!

Szóval már csak a gondolat is elég a csodához,és itt még szóba sem jött a tényleges hatás. De lássunk még egy bizarrabb példát.

placebo-pills

A második kutatásban (Maganaris et. al. 2000) 11 erőemelőt foglalkoztattak a kutatók. Azt mondták nekik itt is,hogy gyorsan ható teljesítményfokozót kapnak,de valójában csak szacharin tablettákat adtak nekik. Ezután megnézték kinek mennyi a maximuma fekvenyomásban,guggolásban és felhúzásban.

Na most azért itt meg kell jegyezni egy nem elhanyagolható infót. Az említett versenyzők már mind sok sok évnyi tapasztalattal rendelkeztek és cseppet sem mondhatóak gyengéknek. Az átlagos testsúlyuk 85 kiló körül volt,és az átlag maxok 257 kiló körül jártak a guggolásnál,207 kiló fekvenyomásnál, és 260 kiló felhúzásnál. Erős sportolókról volt szó.

A maxolás meg is történt,abban a tudatban,hogy a szteroid segíteni fogja a teljesítményüket. Természetesen ahogy várható volt,mind egytől egyig személyes rekordot ért el. Átlagban úgy 7.5 kilóval teljesítettek többet minden fogásnemben. Ez egy 4-5%-os javulást jelentett,és ezáltal az átlag összetettjük 724 kilóról 755-re ugrott. Aki kicsit is tisztában van vele milyen nehéz ezen a szinten fejlődni ebben a sportban az szörnyülködve konstatálja,hogy ez rengetegnek számít. Megintcsak,mert abban a tudatban tették a dolgukat,hogy olyasmit vittek be a szervezetükbe,ami sokat fog dobni az eredményeiken.

De itt még nincs vége,most jön a csavar:

Az elkövetkező 2 hétben tovább edzett mindegyikük,és továbbra is kapták a placebo adagjukat. Elmondásuk szerint keményebben tudtak edzeni mint addig,több súlyt mozgattak,jobban bírták az edzéseket és energikusabbaknak is érezték magukat. Ekkor ismét eljött az idő,hogy leteszteljék a maximumaikat. Viszont a 11 résztvevőből öttel tudatták,hogy mindvégig placebo-t kaptak. A többinek nem szóltak.

Akik nem értesültek az eseményekről ismét jobban teljesítettek az utolsó maxoláshoz képest! Viszont azok akik tudták az igazságot,nemhogy nem értek el jobb eredményeket,de még a két héttel azelőtti súlyokat sem tudták eredményesen teljesíteni! Amint kivették alóluk a mentális támaszt minden addigi javulásnak lőttek. Annak ellenére,hogy fejlődésről és jobb erőszintről meg edzésekről számoltak be az elmúlt két hétre vonatkozóan. Az eredmények cseppet sem a kemény munkának voltak köszönhetőek,hanem a tudatnak,hogy hatni fog a cucc.

Ebből a két kutatásból tisztán látszik,mennyire hatékonyak is a szteroidok ilyen tekintetben. Mivel a használók azt várják,hogy működni fog,működik is. Egyértelműen erősebbek,izmosabbak,gyorsabbak lesznek,csak a gondolatnak köszönhetően is,hatóanyag ide vagy oda.

De hogy ne csak a mentális részét nézzük,elővennék egy másik kutatást is,talán a legfontosabbat,ami azt példázza,hogy valójában mennyi előnyt is jelent mondjuk naturálokkal szemben ha valaki koxol.

A következő kutatás (Bashin et. al. 1996) azt bizonyítja amit már a testépítők sok évtizede tudtak,hogy a hatalmas tesztoszteron adagok nagyon is jól működnek ha erő és izomtömeg növelésről van szó.

Az alanyokat 4 csoportba osztották. Az első csoportban levők nem edzettek és placebo injekciót kaptak. A második csoport tesztoszteront kapott,de az elsőkhöz hasonlóan ők sem edzettek. Harmadik csoport placebo-t kapott és edzett is mellette a negyedik csoport pedig edzett is és tesztoszteront is kapott. Nem csak az izomtömeg növekedést követték figyelemmel hanem az erőszintjüket is a fekvenyomás és a guggolás esetében. Egy 10 hetes edzésprogramra állították őket és ezután összehasonlították a végeredményt a kezdeti állapottal.

Steroids-Bashin-1996

A táblázatot olvasva elég egyszerű és érdekes következtetést lehet levonni. Értelemszerűen a negyedik csoport érte el a legtöbb fejlődést,ez nem is vitatható és várható volt. A leghihetetlenebb,hogy a kettes csoport aki tesztoszteront kapott és 10 hétig a seggén ült több izomtömeget szerzett magának mint azok akik edzettek és placebo-t kaptak,még erőszintjük is csak hangyafasznyi elmaradást mutatott. Nem rossz. Ennyit arról,hogy cuccolás mellett is ugyanolyan keményen kell edzeni.

És érdemes megjegyezni,hogy ez csak heti 600mg tesztoszteron volt,semmi más. Nem egy több gramm/hét igazi testépítő stack ahol egyéb dolgok is képbe jönnek még.

Szóval akik azt mondják,hogy “Ó a szteroidok nem adnak önmagukban semmilyen előnyt,csak segítenek keményebben edzeni” azok hatalmasat tévednek. Persze,segítenek gyorsabban regenerálódni és keményebben edzeni,de garantálom ha két ember ugyanazt csinálja ugyanolyan erőbedobással,a szteroidos le fogja alázni a szteroid mentest. Sőt,mint látjuk,aki nem is csinál semmit és koxol még az is lealázza a legkeményebben edző naturált.

Most hogy így átvergődtük magunkat ennyi tudományos anyagon,szeretném összefoglalni az egészet, és pár mondatot ejteni az egész fontosságáról nemcsak a szteroidokra vonatkoztatva.

A legfőbb lecke a következő: A megfelelő mentális hozzáállás az edzésedben elengedhetetlen és csodákra képes. A gondolatok erejéről már amúgy is rengeteg bizonyíték árulkodik,de jó ezt látni ilyen téren is működni,még ha nem is a legetikusabb eszközök használata kapcsán merült ez fel. Azt is látjuk,hogy a szteroidok nem csak egyféleképpen hatnak a használóra. A tudat,hogy tolnak valamit ami segít már önmagában megteszi a magáét.

De hova is lehet még ezzel kilyukadni? A táplálék kiegészítők piacára. Elég érdekes párhuzam,ugyanis a képlet ott is nagyon sokszor hasonló. Gyakran előfordult már hogy bizonyítottan nem működő termékekről (amiket később vissza is vontak ilyen olyan oknál fogva) mondták el a vásárlók,hogy bizony mennyire hatékony. Sokan már egy fehérje fogyasztásától is be vannak zsongva,hogy totál érezhető a “fejlődés”. Nem is csoda. A baj csak ott kezdődik,hogy valójában rengeteg a kacat a piacon ami pénzt nem ér,mégis viszik mint a cukorkát,és csodás hatásokról beszélnek,ami még több profitot hoz később. A piac az ilyen nyilván,kell legyen valami hajtóereje,csak én nem szeretem az átveréseket,főként ha az sokszor mások kárára megy. Ennyi erővel homok is lehetne a dobozokban és fel sem tűnne a nagyérdeműnek. Talán ez placebo hatás és az emberek termékbe vetett hite az egyetlen szerencséje az egész iparnak. Ha ez nem lenne létező jelenség akkor a tápkieg. cégek nagy része már a csőd szélén állna.

Végezetül,ami pedig a csúnya valóságot illeti,el kell fogadni ezt. Akik cuccolnak,nem kell keményen dolgozzanak sok esetben. A legkevésbé sem. Behozhatatlan előnyre tehetsz szert a leghanyagabb magatartás mellett is. Nem csoda,hogy sokan vajmi keveset tudnak edzésről vagy táplálkozásról ennek ellenére figyelemre méltó fizikumuk van. Újabb érv amellett,hogy attól mert még valaki erős vagy jól néz ki,nem biztos,hogy tanácsokat is kell elfogadnunk tőlük. Sőt,sokszor kifejezetten veszélyes lehet ha rossz irányból várjuk a tudást és az inspirációt. És félreértés ne essék,akinek ezt kell tennie az tegye csak,élsportban elengedhetetlen,átlagemberek esetében meg mindig lesznek felesleges használók,ezzel nincs mit tenni. Csak ne próbálják átverni a nagy közönséget azzal,hogy ez nem is annyira nagy előny,mert amint a példák is mutatják igenis az. Úgy fejben mint testileg is.