Sztoris blogot írni mindig jó. Nem fogok belekezdeni ismét az ömlengésbe,hogy miért,mert ezt minden sztoris blog elején megteszem és már számomra is unalmas.

Maradjunk annyiban,hogy király emberekkel van dolgom állandóan és az ő testi-lelki átalakulásuk az ami arra sarkall,hogy még többet és többet tegyek,nem csak értük,hanem magamért is,annak érdekében hogy a legjobbat tudjam kihozni mindenkiből.

Na meg reménykedem benne,hogy a  történeteket és átalakulásokat olvasva mások is kedvet kapnak vagy saját maguk jobbá tételére,vagy mások felemelésére. Tulajdonképpen ezért léteznek ezek az írások.

Egyébként amint gyűlnek ezek az írások egyre inkább azon kapom hogy sokkal jobban izgat ha a változás főként legbelül történik. Nyilván a külső fontos sok szempontból,de a belső tulajdonságok azok amik célba visznek és végezetül pedig segítenek,hogy meg is tartsd azt amit külsőleg elértél. Hiába egy-egy csodás átalakulás,ha később nyoma sincs se a látszatnak,se azon jellemvonásoknak amik elvittek az eredményig. Ezért gondolom,hogy mindig igyekezni kell a megfelelő belső világot is kiépíteni a külsővel egy időben. Na meg szerintem a pozitív belső tulajdonságok is egyértelműen a fittség témakörébe esnek. Úgy érzem,mai alanyom esetében ezt sikeresen véghezvittük és minden téren olyan eredményeket hozott amire mindketten büszkék lehetünk.

Ezen sztori főszereplője Quoc Anh Wu lesz.

Anh (ejtsd: Ájn) Vietnámi származású,21 éves és építészmérnöknek tanul szerény kis városunkban.Vele tavaly márciusban kezdtem el a közös munkát,egy edzőtermes cimbimnek köszönhetően,aki akkoriban szobatársa volt és beajánlott engem amikor Anh az edzés felől kezdett érdeklődni.Ezért egyébként mai napig igazán hálás vagyok Zolinak,mert vicces hogy milyen apró szívességekből születnek nagy dolgok,na meg ez esetben egy nagyszerű barátság,de ne szaladjunk ennyire előre.

11074644_817743838280806_890880578_n

Még az utazás kezdetén 😀

Mit kell róla tudni? Elsőre ez esett le: igazán csendes,félénk és bizonytalan gyermeki elmével megáldott alannyal van dolgom. Sok tekintetben saját magamra emlékeztetett,főleg abban,hogy gőze nem volt isten igazából miért is kezdte el az egészet. Szeretett volna fittebb lenni és volt egy két apró elképzelése,de semmi konkrétum nem lebegett a szeme előtt. Egyszerűen tudta,hogy bele kell vágnia,hogy történjen valami apróbb változás az életében.

Mondanom sem kell,hogy eleinte a barátkozás és beszélgetés is nehezen ment a visszahúzódós természetének hála ezért az első edzések viszonylag csendesek voltak,legfeljebb annyi kommunikációval megfűszerezve ami a kérdéseimre adott válaszokból állt.

Mindezek ellenére első perctől nagy potenciált láttam benne. Kezdettől fogva úgy viselkedett ahogy elvárom egy edzettemtől: Mindent szó nélkül teljesített és minden egyes edzésen ott volt és van is mai napig (Igaz általában megkésve 😀 ). Egy kezemen össze tudnám számolni az egy év alatt hány edzést mondott le. Nem volt magyarázkodás,felesleges okoskodás,külső szempontok hibáztatása,semmi. Ha kérdés volt bizalommal fordult hozzám és valóban meghallgatta a magyarázataim. Mi többet is kérhetnék? A feltételek adottak voltak a jó munkához,már csak idő kellett.

Szerencsére ahogy teltek a hetek, csak felbátorodott szépen lassan és egyre többet beszélgettünk edzések alatt. Sikerült jobban megismernem és egyre lazább hangulatban dobáltuk a vasakat. Mire már odajutottunk hogy pár hónap elteltével egész jó barátok lettünk edzéseken kívül is épp vége lett az egyetemi időszaknak és vissza utazott Vietnámba,hogy ott töltse a vakációt. Szerencsére eközben is folytatta az edzéseket és a táplálkozása is sokat javult ami eddig nagyrészt gyorskajából állt és cseppet sem volt mondható rendezettnek. Nem vált valóra a félelmem mint általában és hála égnek nem úszott el az addig megszerzett kis eredmény.

Az első pár hónap is megtette már a hatását mind erőben mind külsőleg és belsőleg de az igazi lendület csak szeptembertől következett miután visszatért Debrecenbe. Jól esett,hogy amint visszajött rögtön megkért,hogy folytassuk a közös munkát (Mert hát mi más is bizonyítaná jobban hogy király munkát végzel,mint a visszatérő vendégek). Jóformán ott folytattuk ahol abbahagytunk viszont most már teljes erőbedobással,sokkal elszántabban és konkrét célokkal.

Az őszi téli szezonban két fő elfoglaltságunk volt: Elérni a hőn áhított 80 kilós testsúlyt(kb. 71 kilóról indított,a visszatérés után meg 75 környékén járt) és megfelelő táplálkozási szokásokat kialakítani.

Már sokszor hangot adtam a véleményemnek,miszerint nem szoktam senkinek se étrendet tervezni mert nem látom értelmét. Szeretem ha mindenki magától rájön és megtanulja miért is fontos ez és mi számít megfelelő táplálkozásnak. Mivel az addigi semmilyennek mondható gyorskajás életfudmódja nem éppen a legeredményesebb és legolcsóbb megközelítés volt,igen hamar rájött hogy ezen ő kell változtasson ha jót akar. És szerencsére meg is tette. Kuka volt főzésből,jóformán semmit sem tudott csinálni,de pár hónap alatt garantáltan ki merem jelenteni,hogy profi szakáccsá vált és még a kalóriáit is elkezdte számolgatni. Akármilyen cseszegetés nélkül részemről. A dolgok csak szépen természetesen,maguktól kialakultak és a kíváncsiságának köszönhetően a megfelelő tudás is hamar meglett hozzá. Nap mint nap küldi a remekműveit,meg nem egyszer lepett már meg süteménnyel vagy tortával amit ő készített 😀 Cseppet sem rossz egy olyantól aki fél éve még egy kenyeret sem tudott megkenni.

És mi lett a helyzet manapság? Mit tudunk elmondani 1 év után?

Anh teljesen kicserélődött és kikupálódott.Ha egy éve valaki azt mondja hogy abból EZ lesz,tuti nem hiszem el.

kuul

Testileg mindent hozott amit egy kezdőtől várnék az első évben,mind erőszintben,mind testsúlyban.70-71 kilóról feltornázta magát a hőn áhított 80-ra.Ez teljesen reális súlygyarapodás volt szerencsére és minimális zsír mellett sikerült összehozni. Az erőszintje (amint a videóban is láthatjátok) cseppet sem rossz ahhoz képest hogy mindenből igencsak gyengén indított. Emellett az állóképessége is toppon a kemény munkájának köszönhetően (Edzések mellett heti 2x kardiózik és elég gyakran focizik is). Viszont talán az edzéssel kapcsolatos legnagyobb eredmény számára szerintem az,hogy végre segítség nélkül tud húzódzkodni jó pár ismétlést. Kifejezetten sok időt és energiát fektettünk ebbe,talán többet mint bármi másba,és végül csak összejött. El sem fogom felejteni mekkora öröm volt számára amikor első alkalommal sikerült a segítségem nélkül 5x kihúznia magát 😀 Mint aki világrekordot döntött épp, olyan fajta boldogság volt ez. Totál megérte vele szenvedni 🙂

Végül pedig hadd ejtsek pár szót néhány egyéb fejleményről is,ami számomra nagyon nagy pozitívum.Meglepő vagy épp nem meglepő módon a mentalitása is a legjobb irányba haladt. Akinek még egy évvel ezelőtt a League of Legends rangja volt a legfontosabb most hirtelen olyan jellegű dolgok bökik a csőrét,hogy mit és hogy tanuljon annak érdekében hogy sikeresebb legyen a karrierjében,emberi kapcsolatok terén,az edzésében és egészségében stb stb. Tényleg mondhatni,hogy kicsit érettebb lett a gondolkodása.

Szememben a sikeres átalakulásnak három fő kritériuma van. Egyik az úgymond sokoldalúság: Hogy nem csak egy aspektusra koncentrálunk,mi esetünkben csak fittségre,hanem minden egyéb témára ami akár kicsit is ehhez tartozhat,ergo bármi ami segít hogy a legjobb énünket kihozzuk. Második az illető érdekeltsége. Ha valakiben nem látom az érdekeltséget,a tudásszomjat és a tenni akarást legalább nagy vonalakban akkor ez igencsak jó előjel,hogy a végeredmény cseppet sem lesz hosszútávon tartós. Ez pedig átvezet a harmadik kritériumhoz,a tarthatósághoz,mert mit ér bármilyen átalakulás ha 1 év múlva nyoma sincs?

Amint látjátok mindhárom szépen egymásba vág vagy mondhatni inkább egymásra épül. Ha valami hiányzik akkor az egész vagy összedől,vagy valami torz végeredménye lesz a dolognak.

Anh ékes példája annak,hogyha a három kritérium jelen van valakiben akkor abból jó dolgok születhetnek az idő telésével. Ha ránézek nem azt látom,hogy neki az egész csak egy gyorsan múló hóbort ami abbamarad amint valami apróság megingatja. Nem is eszközként használja ilyen olyan belső viszály elfedésére vagy arra hogy többnek látszódjon mint ami. Egyszerűen csak szereti az új életmódot,örömmel tölti el,jobban érzi magát mint valaha és legfőbbképpen folyamatosan azon dolgozik,hogy a legjobbat hozza ki a helyzetéP1110316ből. Ezért is szól róla ez a bejegyzés. Úgy érzem ilyen esetekkel tudok igazán jó példát és motivációt szolgáltatni az erre vágyóknak. Lehet ránézésre sokan megvonnák a vállukat vagy értetlenkednének hogy mi a nagy hűhó részemről,viszont számomra ez az ami inspiráló lehet. Semmi flanc,isteni cselekedet,emberfeletti teljesítmény vagy rongyrázás. Nem volt varázsformula,nem érdekeltek a villámgyors eredmények,szépen csendben dolgoztunk,minden természetes módon a maga tempójában haladt és meglett a végeredmény amivel mindketten totál elégedettek vagyunk. Örülök, hogy ilyen szorgalmas emberrel és egyben nagyszerű baráttal hozott össze a sors és remélem hogy a közös munka eredménye minden téren hozzájárul ahhoz,hogy Anh egy boldogabb,sikeresebb és egészségesebb életet éljen a továbbiakban.

Teljesen átlagos dolgok ezek,mégis megvan a varázsa és az üzenete: A megfelelő hozzáállással,kis erőfeszítéssel és odaadással szép lassan beérhetjük a céljainkat. Fittnek lenni,egészségesebben élni,erőt és izmot építeni,fejleszteni önmagad igencsak egyszerű és nem kell értük a végletekig menni. Élvezd a folyamatot,az eredmény pedig jönni fog magától.