Mai “Túlértékelt dolgok a világban és a fitneszben” rovat főszereplője a glikémiás index lesz.

Mi a helyzet a glikémiás indexszel (Továbbá G.I)?gl index

Valahogy elterjedt az a szörnyű szokás,hogy főként diétázók aránytalanul sokat rágódnak azon hogy minek mekkora a G.I-je. Főleg kis hazánkban valamiért nagyon nagy divat lett túlzott figyelmet tulajdonítani az ételek G.I-jének. Pedig a rendszer már elavult és legtöbb helyen már nem is igazán használják pont emiatt. Annak ellenére mi még mindig mindennek megnézzük a G.I-jét és mindent meg is veszünk amiről tudjuk hogy alacsonyabb G.I-vel rendelkezik sőt még “diétás termék” birodalmat is építünk erre a baromságra.

Mi is az a glikémiás index?

Nagyon röviden összefoglalva annyit hivatott mutatni,hogy mennyire gyorsan szívódik fel és mennyire emeli meg a vércukorszintet egy-egy étel. Főként szénhidrátokra alkalmazzák,amiket egy 0-100-ig terjedő skálán pontoznak. Minél lassúbb a felszívódás,annál alacsonyabb a pontszám,és minél gyorsabb,annál magasabb és ezzel együtt “gonoszabb” az érték. Ez eredetileg azért lett kitalálva hogy a cukorbetegek nagyjából tudjanak tájékozódni a különféle szénhidrátok felszívódását illetően.

A baj csak ott kezdődik hogy ez ugye eredetileg tájékoztatásként lett létrehozva ami oké,de aztán valahogy fogyókúrázok is megkaparintották maguknak és itt siklott ki a dolog.

Egyrészt egyesek már már lassan azt gondolják,hogyha csak alacsony G.I-s ételeket fogyasztanak akkor a kalóriatartalom nem is számít (márpedig megsúgom,csak az fog) másrészt hatalmas marketingje lett az olyan termékeknek amik arra épülnek hogy bizony alacsonyabb a G.I-jük a sok gonosz cukros dologhoz képest, ami biztos csak jó dolog lehet és ezért nagy pénzekért elpasszolják a közönségnek. Persze valóban ez felesleges befektetés mint általában az ilyen féltudományos agymenések esetében minden (milyen meglepő,megint átbasznának mindenkit #justfitnessthings). De azért menjünk végig pár érven,hogy miért is fölösleges a G.I-vel vesződni és jobb ha máshova koncentrálsz ha a táplálkozásodról van szó.

1. Abszolút nem jó indikátor ha az elhízáson van a hangsúly

A kutatások nem mutatnak változást aközt ha valaki csak alacsony vagy magas G.I-s ételt fogyaszt,többször is próbálták már összevetni kizárólagosan egyik csoport ilyen másik csoport olyan megközelítésben és az eredmények mindig azonosak voltak. Az alacsony G.I nem jelentett előnyt a magassal szemben,és ez nemcsak az elhízást figyelembe véve igaz hanem az egészségügyi paraméterek tekintetében valamint inzulin-érzékenység esetében is.

Mint ahogy eddig sokszor,megint oda kell kilyukadnunk,hogy a lényeg az összkalória bevitel lesz nem pedig a G.I akár fogyásról akár hízásról beszélünk. Ha nincs pluszba a bevitt kalória mennyiség a világ összes magas G.I-s kajája se fog elhizlalni.

2. A G.I-t  nagyon sok minden befolyásolja

joesrossz_szenhidrat

NEM!

…és pont ezért nem is nagyon érdemes figyelni. Sose tudhatod igazán minek mekkora a G.I-je. A fehérje,zsír,és rosttartalom valamint az elkészítési módszer is mind-mind befolyásolja az étel G.I-jét. Ha ezt figyelembe vesszük,ki lehet jelenteni hogy tulajdonképpen egy jó kis pizza is alacsony G.I-nek számíthat,mégse tekint rá senki diétás ételként ( bár már ide is betört a fitt őrület és próbálnak teret nyerni az alacsony G.I-nek címkézett “fogyi” pizzáikkal). Itt megjegyezendő,hogy a G.I csak akkor annyi amennyi ha önmagába fogyasztod az adott ételt,márpedig ezt ha praktikai szemszögből nézzük elég nehéz kivitelezni,mert senki sem fogja magába megenni a nap első felében a rizst,a második felében pedig a húst hozzá.

Emellett külső faktorok is meghatározzák azt,hogy hogyan reagálsz a G.I-re.

Ha az utolsó táplálkozásod régebben volt már és mondhatni éhgyomorra fogyasztasz valamit akkor megint más lesz a G.I-re adott válasza a testednek. Vagy azt is kiokoskodták már például,hogyha kaja után egy rövid sétát ejtesz azzal nagyban csökkentheted az inzulin löketet és a vérben keringő glükóz mennyiségét ergo a tested ismét más reakciót adott ezzel semmizve a G.I jelentőségét. Ez megint csak arra enged következtetni hogy felesleges ezzel babrálni és rossz helyen keressük a választ.

Az is beleszól a képbe,hogy egy ember sem egyforma: egy igencsak érdekes kutatás kimutatta hogy senki sem ugyan úgy reagál az adott ételre. Van akinek egy paradicsom elfogyasztása akkora inzulin löketet produkált mintha csak önmagában cukrot fogyasztott volna viszont volt akinek a vércukorszintjét egy muffin elfogyasztása is alig bolygatta meg. Tehát amint látjuk elsősorban a genetika is nagy szószólója annak hogy ki hogy reagál az ételekre,de figyelembe kell venni még az egyén edzettségi szintjét,izomtömegét vagy életmódját is,mert ezek mind mind ugyanúgy befolyásolják a testünk reakcióját a cukrokra meg úgy az ételekre általában.

És végül pár apróság. Ne feledjük,hogy még egy nagy szempont figyelmen kívül van hagyva mint pl. a jóllakottság. A krumpli,annak ellenére hogy rohadt magas a G.I-je,az egyik leglaktatóbb szénhidrátforrás amit fogyaszthatsz,ami jót jelent,mert egyrészt nem zabálod túl,másrészt tovább maradsz telítve akár kevesebb mennyiségtől is. Ja és még a szénhidráttartalma is elég alacsony. Kell még több? Egy diéta szempontjából az ilyen tények fontosabbak lehetnek mintsem azon aprólékozni hogy istenem minek mennyi is a G.I-je.

Ami a legzavaróbb az egész témában,az az hogy sok úgymond “szaki” is teljesen tudatlan és rengeteg ellentmondásos infót tesz ki ezzel kapcsolatban. Hadd mondjak egy példát: sokan azt elfelejtik,hogy bizony a fehérje források is rendelkeznek G.I-vel. A sokak által közkedvelt tejsavó fehérje, szintén a magas G.I zónában mozog és szép kis inzulin löketet produkál főleg edzés után fogyasztva éhgyomorra. Legtöbb “profi” diéta alatt is előszeretettel alkalmazza ezt,később meg szívvel lélekkel kampányol a barna rizs mellett fehér rizs helyett merthogy annak alacsonyabb a G.I-je. Ehh… Ennyi erővel dobozos fagyit is ehetne ezt a logikát követve ugyanis annak sok esetben még a barna rizsnél is alacsonyabb a G.I-je.

Szóval ezzel lezárhatjuk a témát és kérlek hagyjátok ezt a G.I-s baromságot. Nem érdemes túlbonyolítani azt ami egyszerű. Figyeld a kalóriáid,egyél változatosan és mozogj eleget. A többi lófasz.33jjzfa