Beszéljünk kicsit a doppingbotrányokról amik mostanában egyre gyakoribbak nemcsak hazánkban de mindenfele. Nem vagyok híve a bulvár témáknak de úgy érzem ez valamennyire mégiscsak közel áll a fitneszhez,meg úgy a sporthoz általában.Olympic Rings

Honnan a téma? Épp nemrég olvastam,hogy ismét lebukott egy sportolónk,most éppen egyik kajakosunk akinél ez nem is az első eset volt. Majdnem leesett az állam mikor olvastam. Ja,nem. Nem is értem miért kell már ezekből hírverést csinálni.

Persze két dolog biztos mostani állás szerint: Pár év eltiltás és a címlap sztori. Mert mindig az lesz belőle. Főként abból,ahogy mindenki mentegetőzik,és most sem volt másképp. A faszi azt mondta hogy valaki becsempészte a kulacsába a “szteroidot” és így bukott le. Nos,ez egyrészt aranyos,mert legalább díjazni tudjuk a kreativitást ami társul a nagyszerű sportteljesítményhez. Másrészt elgondolkodtathat minket hogy miért is kell ilyenkor mentegetőzni és lemenni kutyába.

Ez egyértelmű:

1.) Mert a doppingszerek illegálisak,persze hogy nem fogja bevallani hogy ejnye-bejnye elkaptatok,tényleg kokszoltam.

2.) Mert nyilván ilyenkor mindenki tudja mennyire szaros és mentené a menthetőt,hogy legalább a nagyközönség és a lelke nyugodtabb legyen a vétséggel kapcsolatban és továbbra fenntartsa az illúziót,hogy bezzeg az élsport az tiszta.

Valami olyasmi kijelentés is elhangzott a sportoló részéről,hogy nem ő a legerkölcstelenebb a sportban. És mekkora igaza van.

Félreértés ne essék,cseppet sem támadnám most honfitársunkat és nem is szállnék be a károgók táborába aki ilyenkor csalást kiált. Épp ellenkezőleg. Számomra kezd egyre gyomorforgatóbbnak tűnni a helyzet. És érthetően a frusztrált sportolóknak is akik így járnak és ilyeneket kell nyilatkozzanak. Csak ráerősít a tényre,hogy mindenki tisztába van vele,hogy mi folyik és mégse történik változás. Mindenki csal,mégsem bukik le mindenki. Ez pedig nagyon fájdalmas érzés és tudat lehet a sportolók számára akiknek ez az életük,a megélhetésük,akik minden idejüket és energiájukat a sportjukra és arra szentelnek,hogy egy ország büszke lehessen rájuk és emiatt kénytelenek doppingszerekhez is nyúlni mert csak így tudják tartani a lépést egy olyan rendszerben ahol mindenki ugyanazt csinálja. Cserébe meg mi jár? Egykét embert elkapnak,az életüket kettőbe törik egy pillanat alatt és közröhej tárgyává teszik őket az egész nép szemében. Ők meg csak nézik tehetetlenül ahogy fel vannak áldozva és mindenki más röhög a markába. A poén poénja hogy már ezek miatt egész országokat is kitiltanának,ahogy azt Oroszországgal szerették volna tenni idén

olympic-stanozololKezdjük azzal hogy kik buknak le?

Főként a buták és a lusták. Akik elszámolják a dózist,a hatást,a kiürülési időt,későn értesülnek a “random” ellenőrzésről,szar cuccot használnak stb. Ilyenkor persze mindenki hibás. Akkor is amikor “véletlenül” valaki olyan tápkieget. használ amibe tiltott dolog van. A sportolónak és az edzőnek kötelessége mindent leellenőrizni ilyenkor szóval csak rajtuk szárad ha ilyesmi előfordul.

Azok is lebuknak akiket le akarnak buktatni. Szúrod a szemét valakinek? Készülj mert lehet te leszel a következő.

Végül pedig azok buknak le akiket utolér a tudomány ahogy az történt kb. 1 hónapja rengeteg súlyemelővel akiknek 2008-2012(!) olimpián beszolgáltatott mintáikat ellenőrizték újra és ezáltal több tucatnyian buktak le és veszítették el az érmeiket,helyezéseiket.

De ez még mindig csak az összkép töredéke,ezek az apró bukások csak arra jók hogy még több olajat dobjanak a tűzre ebben a macska egér játékban valamint arra hogy legyen fenntartva a mesés látszat miszerint igenis az élsport tiszta verseny és néhány csúf gonosz sportoló megpróbálja kijátszani a rendszert ezért nyakon is csípjük őket. Pedig alapjába véve nem akarnak mindenkit megfogni. Nagyon nem. Az végzetes dolog lenne legtöbb sportág számára.

Az ok egyszerű: A tiszta verseny hihetetlenül unalmas lenne. Dopping nélkül nincs élsport. Ez tény. És ez így van rendjén.

Olyan szinteken ahol pénz milliók,presztízs,hírnév,országok közti harc,nézettség,szponzorok miegymás vannak játékba,tényleg van valaki aki olyan naiv,hogy elhiszi a tiszta sport fogalmát?  Ugyan már.

Viszont mégis ezt játssza mindenki mert épp úgy van összerakva a rendszer ahogy. Nem azért dőlnek meg a rekordok évről évre mert épp annyit fejlődünk sporttudományban,edzésben vagy táplálkozásban vagy bármilyen más metódusokban hanem inkább az egyre fejlettebb és modernebb kokszolásnak köszönhetően. És ne értsétek félre, ez nem a sportolók lenézése vagy az érdemeikből való elvétele,legkevésbé sem,attól ők még mindig az életüket áldozzák arra hogy a legjobbak legyenek és keményebben dolgoznak az eredményeikért mint azt el tudnánk képzelni. Csak tiszteletet érdemelnek,nem pedig ilyen bánásmódot. Őszintén szólva pont ez köti le a közönséget is,a vérre menő izgalmas küzdelem ahol mindenki mindent belead,ahol kőkemény férfiak és nők mutatják meg az emberi test tűrésének a határát. Ennek viszont a doppingolás szerves része már manapság úgy tűnik. Higgyétek el,szerintem nagyon unalmas lenne a sport e nélkül és gyakrabban döntené el a szerencse vagy az időzítés a győzelmet mintsem a valódi teljesítmény,a rekordok meg jó esetbe 5-10 évente dőlnének meg.

Doping in sportEnnek ellenére mégsem tesz senki semmit. Továbbra is megy a színjáték ahol már senki sem tudja ki a rossz fiú és ki a jó. Volt egy eset nemrég,amiben kiderült,egy orosz mintavizsgáló központ ügyesen elcsalta az eredményeket. A vezetőségnek pedig kötelékei voltak az olimpiai bizottsággal,sőt még feltehetően a WADA-val is,akik állítólag meg a doppingolás ellen küzdenek. Akkor mennyire hiteles innentől kezdve az egész rendszer? A sportolók meg persze csak szívnak és szívnak. Jópofizniuk kell és trükközniük,aztán meg eltűrni hogy keresztre feszítik őket. Jó hogy tele a tökük az egésszel és mindenki érzi hogy ezért nem mondható az élsport egy fair küzdelemnek.

 

De mi szól a doppingolás ellen igazából? Jó kérdés. A fejesek szerint efféle dolgok:

Az olimpia és a sportok valamint a küzdelem tisztasága és szentsége – Hagyok egy pár másodpercet. Miután végre feleszméltünk az egyszerre sírás és nevetésből nyugtázzuk hogy ez az egész kicsit ocsmány elképzelés az eddig látottak alapján. Egyébként is néha jobb lenne félredobni az efféle elérhetetlen ideálokat és azt tenni ami jó mondjuk mindenkinek,úgy a nézőknek mint a sportolóknak egyaránt.

Jó példamutatás – Mi lesz a gyerekekkel és mindenkivel ha azt látják hogy a példaképeik tele vannak tolva? Mi lesz? Megmondom mi lesz. Talán az lesz hogy onnantól kezdve mindenki tájékozottabb lesz és attól fogva felelősebb döntésekre tudja adni a fejét. A hazugság és a színjáték bezzeg nem rossz példa. Viszont talán ha mindenki egyenes volna a felső szinteken nem lenne rengeteg eset ahol még gyerekcipőben járó sportolók akik többet szeretnének abba kényszerülnek,hogy olyasmit tegyenek amit nem akarnak vagy amiről nem tudnak eleget. Amikor már x éve benne vagy a sportodban és mondjuk az olimpia az álmod aztán egy nap az edződ azzal szembesít hogy innentől kezdve ehhez ahhoz hozzá kellene nyúlni,hajlandóbb leszel igent mondani. Később pedig mikor már visszavonultál és a rengeteg mellékhatással nem tudsz mit kezdeni beszélhetsz a médiának arról hogy nem tudtad mit adnak neked,mit tettél,nem volt más választásod stb. Az egyenességgel úgy érzem ezek a dolgok kiküszöbölhetőek lehetnek.

Sportolók biztonsága – Nos ez talán egy jó érv,de hadd tegyük hozzá hogy itt általában szabad akarattal rendelkező emberekről van szó. Jó esetben tisztába vannak a kockázattal és a veszélyekkel,tudják mire vállalkoznak és mit miért csinálnak. És azért profi sportolók mert őket megfizetik ezért. Minden munkahely vagy hasonló “szakma” rendelkezik vagy hosszú vagy rövidtávú rizikókkal,ez is csak egy hasonló szituáció.

Na meg körbe vannak véve egy egész csapattal aki minden apróságra odafigyel hogy minimális legyen a rizikó. Tulajdonképpen ha szabad a csók szabad a tánc alapon menne a kokszolás náluk nagy eséllyel még kisebb lenne a rizikó mert nem kéne annyit trükközni meg egyéb fedő anyagokat magukba nyomni. Végül meg,mondjon valaki valamit ami totálisan biztonságos már a mai világban. A F1-es is tudja hogy 300km/h-val nekimenni valaminek végzetes lehet. Mégis versenyeznek. Mi pedig nézzük. Pont ezért. Olyat csinálnak amihez nekünk nincs tehetségünk,lehetőségünk,hozzáértésünk és kitartásunk vagy éppen tökünk. Erről szól a sport.

Unfair küzdelem országok közt – Ez az érv arra vonatkozik,hogy esetleg bizonyos országok modernebb,drágább,hatékonyabb és nagyobb mennyiségű doppingolást engedhetnek meg maguknak ez pedig előnybe helyezi őket más esetleg elmaradottabb országok ellen akik nem tudnak annyit ráfizetni ilyesmire. Nos ez is mondhatni kicsit sántít ismét. Egyrészt,tesztelés ide oda,ez a probléma amúgy is fenn áll. Másrészt az esetlegesen szegényebb országokat sem kell félteni,ahogy mutatja az idén fölbukkanó pl. Kenyát és Ethiopiát érintő balhé,ahol azért ki gondolná hogy a mélyszegénység mellett van pénz doppingra? Van,még csak nem is kevés,az élsport mindenhol ugyanolyan fontos marad.

Ahogy látni ezek mind-mind olyan gondolatok amik egész könnyen kis logikázással megbuktathatók.

12DOPING-superJumboDe ha már láttuk mi szól ellene akkor beszéljünk arról is mi szólhat mellette?

Elsősorban minden amiről eddig szó volt. Sportolók védelme,TÉNYLEGES fair küzdelem,kevesebb kamuzás stb.

Egyértelmű hogy ez egy olyan küzdelem amit a dopping ellenes szövetség  nem nyerhet meg és amennyibe 100% nem garantálható hogy mindenki tiszta addig minden hiába és igazságtalan lesz az egész,néhány lebukó ide oda. Vagy amíg esetleg az ellenőrzés nem kerül valaha egy lépéssel a dopping gyártók elé addig megint tárgytalan tiszta sportról beszélni.

Még ellenőrzés kapcsán tegyük hozzá azt is,hogy nem minden ország rendelkezik ugyanazokkal az erőforrásokkal ha ellenőrzésről van szó,és nem is sokan akarnak tenni ezért. Ezek nem olcsó dolgok,és valakit akár havonta ellenőrizgetni nem kis pénz,ezért természetesen nem mindenhol ellenőrzik az atlétákat ugyanakkora szigorral. Ez megint azt eredményezheti,hogy páran átcsúsznak a radar alatt ezzel ismét igazságtalanná téve a folyamatot.
Az emberi természet miatt és a tény miatt hogy a doppingosok mindig egy lábbal a dopping ellenesek előtt járnak jobb lenne ha egyszer végre belátnánk,hogy akkor lesz ez fair küzdelem ha rábólintanak a doppingolásra és elfogadják hogy erre van szüksége az élsportnak. Akkor nem lesz több meglepi,nem lesz több csalódás,sokkal igazságosabb és látványosabb lesz a küzdelem,nem lesz több kamuzó sportoló aki elhiteti velünk hogy csak a nyers tehetség kellett a sikerhez,és ezzel a ténylegesen naturálként versenyző sportolókat is megóvhatjuk a besurranó csalóktól mert lesz egy egyértelműbb határ a doppingolók és nem doppingolni vágyók közt,már csak ránézésre is teljesítményben.

Persze ez az egész még egyelőre utópiának tűnik,és addig is nézhetjük ezt a kínos színjátékot ahol mindenki jópofizik és csalni próbál,olykor meg néhány kimazsolázott szerencsétlen aki erre fekteti egész életét ketté lesz törve egy pillanat alatt. Viszont ha ilyen ütembe mennek a lebukások akkor jó eséllyel idővel mindenki felemeli a hangját ez ellen és onnantól kezdve tényleg láthatunk “tiszta” sportot. És félreértés ne essék,nem doppingolásra buzdítanám a világot. Inkább józan észre. Tisztánlátásra. Igazságos hozzáállásra. A sportok védelmére. Hogy ne legyen több kibaszás olyanokkal akik mindent erre tesznek fel és mégis a rendszer könyörtelenül elintézi őket.