Mindjárt itt a 2017 és már előre rettegek, hogy mit fog hozzánk vágni a fitnesz ipar a következő évben. Mert valami mindig van. Nekem meg szakemberként figyelni kell és kiragadni azt ami jó és hasznos. Kár, hogy sok újat már nem lehet mutatni és ezért az esetek nagy részében csak újabb baromságokkal találkozunk amik pénzt akarnak lehúzni rólunk. De a jó hír az, hogy ezen agymenések 90%-a egykét év alatt elbukik. A rossz hír viszont az, hogy a maradék 10% fennmarad és sok évig akadályozza a folyamatot ami segítene minket kilábalni az egészséges életmód sötét középkorából.

Szerencsére van még egy jó hír: A tudomány mindig győz. Még ha lassan is, de győz. És remélem megélem a sorsdöntő ütközetet, aminek a végeredménye az lesz, hogy sokkal több embertársam tud elégedetten tükörbe nézni mint most és egészségesen megélni a 70-et legalább.130432159012-science-wins

Nos. Ne szaladjunk előre. Van egy bizonyos körforgás állandóan ami az egészséges életmódot érintő trendeket illeti. Egy adott ponton valami mindig épp felölti a démon szerepét és egy adott ponton mindig valami látszólag ok nélkül pokoli népszerűségnek örvend, akármekkora baromság is legyen az. Ilyen mindig is volt és mindig is lesz.

Most perpillanat a túlzott természetközeliség a nagyon menő (paleó,cleaneating,bio,nyers,lófasz) és a közellenség a szénhidrát és a cukor. Ez trendi és ezzel van tele minden. 70-80-as években a zsír volt a mindent elpusztító szörnyűség. Minden szív és érrendszeri betegséget, daganatot stb.-t a zsírnak tulajdonítottak be. Aztán közbe kiderült, hogy hoppá, kicsit korán ítélkeztünk és valójában nem a zsír miatt hízik mindenki és nem is azért dugul el az érfalunk mert sok zsírt eszünk. Aztán szép lassan feledésbe merült ez a baklövés és a zsír lett az új celeb (ld. ketogén diéta). Ma meg már common sense, hogy a zsírra szükségünk van, akár esszenciális akár nem, és nincs értelme eltiltani az embereket. De mivel a probléma nem oldódott meg új bűnbak kellett, és mivel a valódi problémát nem akarjuk megemlíteni még (öhöm…inaktivitás..ööhöm…) ezért a relatíve kevés választható lehetőségből a szénhidrát lett az aki elvitte a balhét a 21. század kezdésén. Egy adott ponton a fehérjét is betámadták de az viszonylag hamar elhalt mert szerencsére a tudomány hamar reagált és sokszor bebizonyította hogy akármennyi fehérjét eszel nem lesz bajod.

7b2

Ennyire kúr fel

Ennek ellenére a szénhidrát projekt perpillanat kicsit lassan halad mert sokkal macerásabb a téma, de higgyetek nekem, jó pár év kérdése és ez is csak egy rossz álom lesz mint a zsír démonizálása. A tudomány és a szakemberek ezerrel dolgoznak az ügyön. Én pedig kacagni fogok jó nagyot ha vége lesz az egésznek. De örülök is majd nagyon, mert kezdenek majd kifogyni az emberek a bűnbakokból. Ha már végre nem lesz mire kenni korunk legnagyobb problémáját,az elhízást és az ehhez kapcsolható egyéb bajokat akkor végre foglalkozhatunk azzal ami tényleg számít és tényleg megoldaná a helyzetet EZ PEDIG AZ A ROHADT MOCSKOS K..VA AKTÍV ÉLETMÓD!!!

Viszont nem ez a poszt lényege. Még mindig a trend a téma. Mivel mindig a trend határozza meg mi a menő ezért esélyes hogy leggyakrabban nem a legjobb megoldások lesznek a rivaldafényben. Felmutathatsz akármennyi bizonyítékot, érvelhetsz értelmesen reggeltől estig, példát mutathatsz vagy statisztikákat, ha a nép körében az az elfogadott hogy a szénhidrát szar, akkor még egy darabig szar is marad, ezt garantálom pajtikám. És felesleges ez ellen harcolni vagy nyíltan szembemenni ezen elvekkel. Nem nyerhetsz. A legjobb amit lehet tenni a példamutatás és a tudomány kellő ismerete, hogy meg tudd védeni a saját véleményed. Aztán csak türelem,mert a változás hosszú és lassú.

Én nem akarok senkit áttéríteni vagy meggyőzni arról, hogy a szénhidrátutálat vagy az összes többi lófasz trend baromság. Nincs értelme,mert TUDOM, hogy évek múlva A HELYES DOLOG lesz a trend és az emberek szörnyülködve fognak visszanézni, hogy milyen kis butusok voltak 2016-ban azok, akik egészségesen akartak élni. Kínozták magukat gyilkos diétákkal és olyan személyeknek hittek akik némi fotosoppal és kokszal megtestesítették az akkori ideális alakot. Aztán csodálkoztak hogy az elhízás probléma továbbra sem oldódik meg.

1800-as évek első fignaz_semmelweis_1857_with_signatureelében meg sem fordult senki fejében hogy nem kéne boncolás után átmenni levezetni egy szülést kézmosás nélkül. Totál normális volt. De csodálkoztak azért,hogy miért halnak meg annyian a folyamatban. Aztán jött Semmelweis uram a „barom” ötletével, hogy fertőtlenítés illene a kórházi körülményekbe.Nyilván mindenki őrültnek tartotta és ez is lett a veszte. Persze ma már erre visszatekintve kacagunk,hogy hogy is lehet ilyesmi valós. De akkor az volt a mainstream és senki sem hitt a „bolond” Semmelweisnek. Tragédia ha engem kérdeztek.

De ne is menjünk annyira vissza a múltba. 1900 első felében a cigarettát és a kokaint olyan természetességgel reklámozták mint ma a mosóport vagy a fogkrémet és egészségesként valamint menőként tüntették fel. Hmm…mit is tart mindenki ma épp menőnek és egészségesnek a fitnesz iparban? Jaj igen, alacsony CH stb. stb. Érdekes párhuzam. Aztán egyszer csak nem lesz egészséges. 2050 be visszanézünk erre a korszakra és hahotázunk óriásit miközben gyömöszöljük a szexi testünkbe a cukros zsíros cuccokat. Apropó még trend, a cukros zsíros dolgokról jut eszembe: ételek amibe semmi tápanyag sincs? Mindenmentes minden? A luxus tetőfoka és a nevetség tárgya. Az étel célt szolgál: energiát és tápanyagot biztosítani az életfolyamatok fenntartásához. Erre meg… Ez olyan mintha a kocsidba vizet tankolnál, mert ha benzint teszel bele és úgy működteted ahogy kell akkor idővel elhasználódik. Ja, csak hogy vízzel el sem indul. Hmm érdekes.4af5ec5db89a4043e9ce800219e3bf9e

És rossznak mondható minden trend? Nem. Van ami senkinek sem árt,de egyszerűen abszolút nem praktikus. “Ó hát mit számit ez?”- kérdezheti bárki,és jogos.  Ez viszont olyan mintha azt kérdeznéd minek okostelefon? Elvégre hordhatnék magammal mindig egy külön kamerát,fényképezőt,telefont,zenelejátszót,laptopot stb. hogy az összes funkció elérhető legyen úgy mint az okostelefonon. Tényleg a kettő majdnem ugyanaz,viszont az egyik oltári baromság a másik pedig könnyebbé teszi az életed,ami a mai világban mindenkinek elég fontos szempont.

Valamit bizonyítottam? Bizonyára nem. Ahogy az a sok-sok kutatás sem, vagy példa és emberke aki bebizonyította, hogy pizzán, mekin, fagyin és kutyafaszán is lehet egészségesen élni, izmosodni, fogyni, kockahasat tartani meg világot váltani, ha veszed a fáradtságot és kiszámolod mennyi baszott kalóriát eszel meg egy nap. Aztán mozogsz persze és aktív vagy.

Fröcsöghet bárki és gondolhatja hogy egészségesebb vagy menőbb mert megvonja magától a jó dolgokat. Most még ezzel fel lehet vágni, fel lehet tüntetni erényként vagy hőstettként és most még csak páran nevetnek, de csak idő kérdése és a fél világ fog nevetni azokon akik azt tartották az egészséges életmód tetőfokának hogy csirkét esznek brokkolival. De hát a trendek ilyenek. Jönnek és mennek. Én meg megyek eszek egy pizzát inkább mert megéheztem ennyi írástól 😀