tumblr_mvfogrmk4i1rq3b5ko9_1280

Mindjárt itt az új év és ilyenkor mindenkit elkap ez a befele fordulós elmélkedős feeling. Milyen volt az elmúlt év, változott e valami, pozitív vagy negatív a haladás iránya, mit kellett volna és mit kellene csinálni, hogyan tovább és még ezer hasonló kérdés.

Általában a legjobb lehetőség erre a konkrét ünnepi punny, amikor telezabálva fetrengsz és keresed valahol a karácsonyi hangulatot, aztán kopp kopp megjelenik a melankólia és jöhetnek is a mély gondolatok. Tudjátok milyen ez.

Én azonban amúgy is egy hiperaktív elmélkedés fanatikus vagyok és már hó eleje óta folyamatosan kattog az agyam, nem csak a magánéletemen, hanem a társadalmi cuccokon is, azt is „fitnesz” megközelítésből hogy egy jó tartalmas gyűjtőnevet használjak. Elvégre ez a szakmám, a megélhetésem, a legfőbb érdeklődési köröm, a fő „pozitív feeling” forrásom és az életben egy fő misszióm, hogy némi fennkölt hatást is keltsek ezzel a felsorolással.

És mire jutottam?

Arra, hogy mégsem annyira rossz minden a „fitt” tájakon! Sőt! Jobb mint valaha! És a gondolat, hogy ez csak jobb és jobb lesz a közeljövőben méginkább lázba hoz aminek eredményeképp soha nem látott motivációval tudok belevágni a következő évbe és maximumot kihozni magamból, legyen szó a vendégeim edzéséről, fejlesztéséről, jobbá tételéről,mások felemeléséről vagy interneten papolásról abban a reményben, hogy legalább 1 ember alkalmazza a hallottakat és kicsit is jobbá válik. Kell ennél több?

Persze, tudom, a statisztika nem ezt mutatja. Továbbra is hízunk mint állat (Nemcsak Magyarország, de világszinten is) a rák, a cukorbetegség, a szív és érrendszeri megbetegedések és további korunkra jellemző betegségek soha nem látott mértékben szedik az áldozatokat. Ez igaz, és félelmetes, és szomorú is egyben.

Továbbra is egyre több az elégedetlen, fáradt, gyenge és kudarcot kudarcra halmozó emberke akik csalódtak és feladásra kényszerültek ha az egészségükről és a fittségükről van szó. A fitnesz és egészségipar 90%-a pedig továbbra is ugyanúgy szarik a fejükre és mézesmadzagot rángat előttük kamu ígéretekkel és információkkal amik csak legjobb esetben is lehúzásnak nevezhetőek. És még sorolhatnánk reggelig ezeket a dolgokat, de eret vágni senkit sem akarna elkeseredésében ezért inkább elégedjünk meg ennyivel.

Viszont! Egyre több és több olyan dolgot illetve jelenséget látok/tapasztalok amik bizalomra és reménykedésre adnak okot. Amik boldoggá és nyugodtabbá tesznek valamint magabiztossá, hogy a jövő kurvajó lesz.

Egyre több hangot és figyelmet kap a tudomány ami nem csak a hitelesség, egészség és hatékonyság szempontjából fontos hanem a folyamatos fejlődés oldaláról is. Egyre többen szkeptikusak és valódi forrásokat, valódi információkat igényelnek ha egy kijelentés elhangzik. Ez jó. Egyre többen elkezdik használni a buksit és megfontolt, személyre szabott döntést tudnak hozni ennek köszönhetően a meglevő infók birtokában. Már nem olyan könnyű beérni annyival, hogy „Ezt a 3 zöldséget edd ha fogyni akarsz” mert egyre többen fogják azt mondani hogy ez bizony egy rakás szar. A közönségnek elege van a baromságokból és hiteles alátámasztott kijelentéseket várnak. És a legjobb, hogy ezt a mainstream is kezdi észrevenni, még ha enyhén szólva kezdetleges módon is, de azért már próbálkoznak hiteles forrásokra és személyek véleményére alapozni nem pedig néhány légből kapott kijelentésre.

Egyre több „jó kultúrát” lehet látni edzőtermekben. Nem az arcoskodás, szeparálódás, egymás lekicsinylése a menő már. Helyette összetartás, egymás megsegítése, jó hangulat, és minden pozitív jóság kezdi átvenni a staféta botot. Egyre kevesebben gondolnak előítéletekkel a termekre és ennek hatására bátrabban lépnek be oda. Egyre inkább mosódnak a határok a klikkek közt. Már nem menő utálni a crossfittest vagy franc tudja ki mást. Kezd mindenki rájönni, hogy mind egy csapat vagyunk és közös a cél: Jobbá, erősebbé, egészségesebbé válni és pozitív közösségeket kiépíteni. És ez mindenütt egyre jobban megy. A termek, boxok és minden fitt őrület követői igyekeznek jó hangulatot teremteni és jó közösségeket kiépíteni és már nem csak azt tartják fontosnak, hogy milyen minőségű a géppark vagy a felszerelés. Ha belépsz valahova és úgy érzed az is a családod valami módon akkor máris jobb kedvvel, szívesebben, gyakrabban szeretnél majd oda járni és ennek melléktermékeként aktívabb életet élni.

Ami pedig a szakembereket illeti, annak ellenére hogy még mindig nagyon alacsony a szint, azért itt is egyre több jó dolgot lehet látni. Egyre többen jönnek rá, hogy az edzősködés nem csak számolgatás. Ahhoz tudás kell. Ha sikeres akarsz lenni és meg is élni akkor meg főleg. Egyre többen időt és fáradtságot nem kímélve próbálják a legjobbat nyújtani és boldoggá tenni a vendégeiket. Egyre többen látják hogy ez nem az edzőről kell szóljon hanem a vendégről. Hogy a vendéget nem is sokszor a végzettséged, a tudásod, az okoskodásod érdekli, hanem csak az, hogy valaki törődik vele.
És azt is egyre többen látják hogy nem a gyors eredmény a fontos hanem az hogy valaki 5-10-20-40 év múlva is éljen aktívabb életet. A fenntartható fitt életmód úgymond. És akkor az eredmény már nem is számít mert jön magától. A folyamatos fejlődésen kezd lenni a hangsúly nem azon hogy 2 hét múlva legyünk 5 kilóval kevesebbek aztán kiégünk.

És… Itt is sorolhatnánk reggeltől estig a sok pozitívumot de most csak ezek ugrottak ki a fejemből. Talán ennek az írásnak az is lehet a tanulsága, hogy a világ olyan lesz amilyennek látod és látni akarod valamint amilyenné teszed. Lehet egy negatív pöccsé is válni vagy lehet szorgos produktív optimistának is lenni. Ez a szépsége. Kinek mi működik. Én maradok utóbbinál. És szeretném ha minél többen hasonlóan járnának el mert csak így haladhatunk szépen lassan a tényleges fejlődés irányába. Na meg egy faszább jövőbe ahol mindenki menő,egészséges és erős meg izmos meg blabla.

Igaz még korán, de azért ennek örömére boldog új évet előre is mindenkinek aki ezt olvassa. Legyen a 2017 még királyabb mint bármelyik előző év 🙂