Ha te is a sport vagy az egészséges életmód „függőjévé” váltál valamikor az életed folyamán akkor számodra is valószínűleg két dolog bizonyos:

  1. Hihetetlenül jól érzed magad a bőrödben, állandóan pörögsz, tele vagy energiával és kicsattanó egészségnek örvendesz
  2. Nagyon gyakran elgondolkodsz azon, hogy a populáció azon része aki nem tesz így és nem érzi így magát az miért nem?

Mindenkinek van egy olyan szakasza ilyenkor amikor mindent és mindenkit meg akar, vagy megpróbál meggyőzni, hogy nekik miért lenne jó ha odafigyelnének magukra és ezáltal egészségesek illetve fittebbek lennének. Tudom, nekem is volt ilyen időszakom. Szörnyű ember voltam.

Amikor pedig így teszel idővel szomorúan konstatálod, hogy a hittérítő kampányod sikere kb. 0% és nem érted és ideges vagy és frusztrált és méginkább nem érted. Fáj látni, hogy mennyire nem vigyáznak magukra. Elvégre a szeretteidről van szó. Családtagok, barátok stb. Te csak jót akarsz nekik. Azt akarod hogy ők is egészségesek legyenek és satöbbi. Az ő életük nem jó úgy ahogy van, te viszont megmentheted őket az erőfeszítéseid által. Azt akarod, hogy ők is azt érezzék amit te.

Ennek ellenére hiába logika, ész érvek, bizonyíték, negatívumok, pozitívumok, szép vagy csúnya mondatok és minden egyebek, nem győzhetsz. Sosem. Legalábbis nem így.

Amikor másokat győzködni próbálsz

De van remény. Ez nem azt jelenti hogy nem tudod belevonni a környezeted az egészséges életmódba. Lehetséges, csak nem az előbb említett módon.

Kezdjünk egy információval amiről jó ha tudsz. Egy életmódváltás és minden ami ezzel jár egy fontos lépéssel indul: Azzal, hogy felismered és beismered, hogy valami nem jó és változtatásra van szükség. Ez a legtöbb embernek fájó dolog, mert az egó nagy úr és amikor változásra kényszerülsz akkor arra is rákényszerülsz, hogy egy kicsit „beszólj” magadnak, egy kicsit elismerd, hogy amit addig csináltál az rossz, ergo tévesen azt a következtetést lehet leszűrni, hogy nagy eséllyel te is rossz ember vagy/voltál. Emiatt pedig sokan hátat fordíthatnak a változásnak.

És pont ezért nem járhatsz sikerrel te sem ha meg akarsz győzni valakit az életmódod előnyeiről. Amikor bármi módon győzködni próbálsz másokat, akkor tudat alatt azt kommunikálod, hogy te mennyivel jobb vagy, ők pedig mennyire szarok amiért nem csinálják ugyanazt utánad. Erre pedig automatikusan védekezéssel fognak reagálni, az pedig nem visz sehova.

Szóval mi a teendő?

Hát, ez akármennyire hippisen is fog hangzani, az első dolog amit tehetsz az a szeretet és elfogadás. Egyszerűen elfogadod őket olyannak amilyenek és nem próbálsz rajtuk változtatni. Az ő életük, nem a tied.

Ez nem lesz könnyű dolog de hosszútávon ennek két előnye is lesz:

  1. Saját magad nem idegesíted és zavartatod többé mások „maradisága” miatt ezzel pedig rengeteg energiát megspórolsz
  2. Őket sem idegeníted el azzal hogy folyamatosan próbálod a torkukon lenyomni a nézeteid. Garantálom ezt senki sem szereti és utálni fognak miatta (én már csak tudom, pont ezt csináltam anno)

Ha ez megvan akkor van még egy teendő: Ne csinálj semmit.

Vagyis de. Törődj a sajátoddal és csináld magadnak a saját kis egészséges, sportos életed. Légy boldog, energikus, egészséges, fitt meg minden amivé ezáltal válhatsz.

Amikor ezeket a lépéseket követed akkor valami érdekes fog történni. Anélkül, hogy bármi erőfeszítést tettél volna aktív módon, a környezeted elkezd alkalmazkodni és hozzád fordulni útmutatásért. Látni fogják a sikereid és a nagyszerű helyzeted amibe benne vagy ezt garantálom. És nekik is kelleni fog, még ha nem is mondják a szemedbe. Kíváncsiak lesznek. Hogyan csinálod? Mi a titok? Miért vagy ilyen? Hogyan lehetnek ők is ilyenek?

Ekkor pedig már tudunk valamit kezdeni a helyzettel és ebből már lehet építkezni. Ilyenkor már tudsz számukra hasznos lenni és segíteni rajtuk szépen apránként. Ami pedig a legjobb, hogy ők is hajlamosabbak lesznek követni a tanácsokat és alkalmazkodni ha nincs rajtuk nyomás és teljesen a saját döntésük és elhatározásuk a változás. A belső motiváció mindig is sokkal erősebb mint bármely külső faktor amivel te próbáltad addig meggyőzni őket.

Ó, azt pedig el is felejtettem, hogy a szokások ragályosak. Nem csak a rosszak, de a jók is. Szóval csak tedd mindig a helyes dolgot és ne törődj a körülötted levőkkel. Ha elég jól csinálod amit csinálsz akkor rájuk is fog tapadni abból ami vagy és olyanná formálhatod őket mint azt szeretted volna első perctől kezdve.